Installation & Underhåll av vattenfilter

Det är enkelt att installera samtliga våra vattenfilter och många kunder gör det själva, men om du känner dig det minsta osäker så ta hjälp av en fackman.

Vill man minimera underhållskostnaden så rekommenderas att man endast filtrerar det vatten som man huvudsakligen använder för att tappa sitt dricksvatten, t.ex. via sin köksblandare, så man inte filtrerar vatten som används till dusch och andra ändamål. Detta för att slippa byta filterduk och aktivt kol onödigt ofta. Men det går givetvis lika bra att filtrera allt vatten till sin fastighet så att man kan tappa upp rent dricksvatten ifrån husets alla tappställen. Man får bara vara beredd att byta filterduk och aktivt kol något oftare.

Före och efter filtret installerar man förslagsvis kulventiler (avstängningskranar) så att man kan stänga av vattenflödet genom filtret när man byter filterduk eller aktivt kol. Det är enkelt att dränera filterbehållarna via tappskruvar i botten på respektive behållare, t.ex. om man stänger av vattnet för vintern för att förhindra att behållarna fryser sönder. (Gäller dock ej SL240 serien som saknar tappskruvar).

Här nedan kan ni se en informativ video om hur man byter filterduk, aktivt kol, samt UV-lampa på ett NW25 Trio UV filter.

Här nedan kan ni se en video om hur man byter/fyller på aktivt kol i ett NW32 TE kolfilter (samma typ av kolfilter som ingår i NW32 Duo & NW32 Trio). 


Till Duo-UV samt Trio-UV medföljer adaptrar för både 3/4" och 1" anslutning (utvändig gänga) så att man fritt kan välja. Gällande SL240 filtren så levereras dessa med invändig gänga 3/4". Gällande NW32 filtren så levereras dessa med utvändig gänga 1 1/4". Väggfästen medföljer till samtliga filter och de flesta filterbehållare är i regel förfyllda med antingen filterduk eller aktivt kol (gäller dock EJ NW32 kolfilter då dessa filterhusen levereras tomma då dem ej kan transporteras med kol förfyllt).

När det gäller våra filter som innehåller UV-ljus (mot bakterier) så behöver man ha tillgång till ett 230 VAC jordat vägguttag inom en dryg meters avstånd ifrån filtret för att kunna ansluta stickkontakten till UV-lampan.

Det är tydligt markerat med pilar på resp. filterbehållare vilken väg vattnet skall flöda genom filtren. Först genom partikelfiltren sedan genom det aktiva kolet och slutligen genom UV-lampan (om man har en sådan). Detta för att vattnet skall vara så rent som möjligt inför ev. UV-sterilisering.

Filtret monteras som sista instans så nära tappstället som möjligt, dvs efter ev. pumpar och andra VVS-tillbehör. Har ni en hydrofortank så ska filtren installeras efter denna.

Gällande vårt kalkfilter IPS KalyxX finner ni installationscheman via denna länk

Man kan enkelt bygga på sitt filter efterhand med ytterligare filterhus, alt. byta till ett större filterhus om man känner behov av det. Tack vara det modulära systemet med Cintropurs unika sammankopplingsadaptrar man man sätta samman alla möjliga kombinationer av filterhus. Det betyder att köper du ett filter av oss och i framtiden vill bygga ut ditt filter med ytterligare funktioner så finns alla möjligheter till detta. Hör gärna av er om ni är intresserade av en kombination som ej finns på vår webbshop så lämnar vi offert på det ni söker.